Marketingplan op één A4-tje (in 9 simpele stappen).

Als ondernemer is je belangrijkste taak om je product of dienst daadwerkelijk aan de man/vrouw te brengen. Ongeacht van wat je aanbiedt zijn marketing- en verkoopskills onmisbaar. “Sales fixes everything” is een quote van Guy Kawasaki. Alhoewel er op elke regel een uitzondering is houdt je onderneming in ieder geval snel op te bestaan als de verkoop opdroogt, en andersom; als je verkopen binnenhaalt creëert dit mogelijkheden.

In dit artikel stel ik negen vragen en jouw antwoorden zijn een marketingplan op één A4-tje. Dit artikel is gebaseerd op het boek The 1-Page Marketing Plan van Allen Dib. Met bijna 10.000 reviews op Amazon.com en een score van 4.7 van de 5 sterren is het een populair marketingboek.

Drie fases & negen vragen

De negen vragen zijn onderverdeeld in drie verschillende fases.

  • Voor (Voorbereiding)
  • Tijdens (Verkoopproces)
  • Na (Klantretentie & Groei)

VoorWat is je doelgroep?Wat is je boodschap?Via welke media ga je ze bereiken?
Tijdens
Na

Fase 1: Voor

Vraag 1: Wat is je doelgroep?

Beschrijf je doelgroep en maak deze doelgroep specifiek.

Vraag 2: Wat is je boodschap om aandacht te trekken?

Wat vinden klanten fijn aan het samenwerken met jou? Waarom kiezen ze voor jou? Wat maakt jouw aanbod dat klanten kopen. Dit zijn vragen die je het beste zelf aan je klanten kan stellen. Het helpt je om te begrijpen waar je sterke punten liggen. Deze feedback gebruik je om tot je eigen boodschap te komen.

Vraag 3:

Fase 2: Tijdens